線上音樂

我鍾意聽歌、

我鍾意新科技、
記得我之前已經係度講過華語界兩大線上音樂大佬 – 台灣的KKbox及香港的Moov。
數碼lone剛出左個MusicXS,我梗係第一時間嘗試喇!分析如下

係KKBox的香港版
用左KKBox的itunes模樣界面,比Moov方便
歌曲係download落部電腦度聽,所以,即使Offline都可以聽到
音色不錯,比Moov出色
不太User Friendly,特別係歌曲search方面。好似我找陳慧琳,用C它找,之後想back番去C個版,佢竟然返左去歌手主頁,咁我又去找番C,再找番阿Kelly,來來回回成4個click
拿,最大問題係歌曲庫!找幾找已經無乜歌,中文、日文、國語、Jazz,乜都欠奉。又講番陳慧琳,只得幾隻碟。嘩,Moov唔使講喇,台灣KKBox都有十幾廿隻。如果歌曲未夠多,最好唔好開台住喇。
結論係: 14日試用後,應該不會磅水。

我個人覺得線上音樂係大有作為,香港肯定可以容納多一個Moov。

Mar 10, 2008 9:12 am

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s