服從性

去年到新加坡NAC發生了一段小插曲,令我有一番體會。

話說第三天的conference,在下午兩點的時候,大會突然叫會場幾千人離開,然後需要重新排隊入場,但無講乜野原因,頭兩日都無試過係咁。場內的新加坡人,唔問原因,乖乖離開會場。館內工作人員以"命令語氣"叫我地離場,我地一行廿多個香港人回答,唔係唔合作,但要問清楚點解要離場,再入場後安排係點。工作人員面部無表情,亦無回應,只係不停叫我地離場,一副:"叫你走就走喇,問咁多"。由於工作人員仍然係無回應。我地當然無離開座位,因為我地要知點解要走。工作人員最後沒有再理會我地。

最歎為觀止的係,由於離場並無事先通知,有好多現場觀眾將隨身物留係會場,然後出在去食飯。工作人員將所有隨身物掃走,如垃圾咁放係hall的兩邊。新加坡人再入場後,就係堆垃圾度,找番自己隨身物,然後乖乖找個位坐底,無發脾氣、無投訴。香港發生咁的事? 明日等上蘋果A1喇。

個下好大感覺,香港人成長和生活在自由中,包括言論、行為同思想! 所以我地會問"點解"? 我地要明白事情,唔鍾意盲從。新加坡好喜歡找香港黎比較,其實無乜好比,一個係嚴師下的乖學生,一個養母下的野孩子。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s