Creative in 2015

一直好想share呢篇article,但又想寫幾隻字,拖到依家。

最感同身受係,初入行creative的霸氣。無數個半夜三更先放工的晚上,都因為創作部下午四點先上班,做得起佢手頭上的野,再同我老闆傾,老闆傾完再brief我地幾個細,已經晚上11點。有次我地幾個細索性去唱K,有工開先返office。個時作為媒介部妹妹仔的我,唔係好忿氣,點解媒介部找最多錢,反而最不受重視。雖然我不喜歡media independence,但心底裡,其實我明白點解媒介部要獨立。

在傳統廣告的世界,即電視、報紙、戶外廣告鼎立的年代,Creative部門確實好重要,因為一條好的TVC,再加個明星,已經可以好有noise。我入行時,公司有條"東方紅" TVC,找李嘉欣成去布拉格拍,動聽d叫branding,不過條片其實同個brand或件貨無乜關係,但唔緊要,總之要有noise! 換轉2015年的今日,俾司徙夾帶惡搞呢條"東方紅"應該會有noise過係電視上播個條正版。

廣告一定追求creativeness,這個不論1995、2015或2047都永恆不變,只是今天的創意已經改變。社交媒體出現,令人人都能當記者,人人都能表達創意之時,一條好靚的TVC,已經唔及一隻麒麟咁有noise。Creativeness已經轉場,轉到製作有趣吸引的contents,從而慢慢去洗消費者腦袋。contents跟copywriting不同,contents為了解讀者口味後,為讀者喜好而製作;copywriting係為了解個品牌後,為個配合品牌而做。兩者其實截然不同。故此,好少聽到資深copywriter轉行去雜誌做編輯,相反亦然。在此強調,係資深,因為入行幾年成日轉工係常識,要較為年資多才知自己喜好。

又係個句,世界已轉變,通書要換一換喇!

李嘉欣東方紅廣告1996
https://www.youtube.com/watch?v=Snrs655oop4

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s