世代之爭

世代之爭不單發生在大阪,還有在香港。

或者我好早期(99年)已經做online,屬於早期做"新興"行業的人,所以去sell online,見盡一副副難睇的面孔。通常都係,"靚妹,我食鹽多過你食米,你個d科網爆破"。不過,我大學已上網找料做功課,你連email都未識send,而我深信fax好快被取代。亦見過好多唔想改變的長輩,好記得有位我頗為敬重的長輩同我講: “你唔好再sell我做online,我係唔會幫襯你架。我唔識online,我唔想世界變得太快。總之捱到我做仔出身,我理得你點變"。有時想解釋多兩句,長輩們認為我駁咀,唔尊重。呢個我做傳媒後期,日日都面對呀。一副大石責死蟹模樣,我收聲其實害左長輩們,等佢地係佢地的"年代"繼續loop,黎唔到呢個年代。

因為咁… 警剔我,一定要與時並進。唔好下下高高在上,慢慢就變曲高和寡。尊重係心服,唔係表面的唯唯諾諾羅。我都會老,但我唔想變"老屎忽",因為我遇過太多喇

PS: 上面描述的長輩,個仔今年大學一年級,但個世果發展到今日,已經唔係d人會唔會上網睇報紙的問題,而係大家連報紙都唔睇。無人會阻到個地球轉,不過就好易阻到自己轉

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s