聲明

唔知幾時開始,大家喜歡發聲明!個d聲明,大部份都係冷冰冰,好有個種: “拿,我依家講得好清楚架喇,你唔好再黎問我喇",漸漸地,聲明變成"有你講、無我講"的工具。

而"有你講、無我講"絕對係社交網絡的大忌!社交網絡本身係雙向,我出post,你出like同comments,跟聲明是背道而馳。將聲明放落Facebook,等如BBQ時個火好猛,我仲燒舊豬扒滴d油落個火度咁,個火咪"fing"羅

三字記之曰: 快、懇、真

要盡快處理,試懇地道歉,認真地處理

請即like"在途上"的Facebook及Instagam
Facebook:http://www.facebook.com/paulayangpage
Instagram ID: paulayang

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s