Sales

不論快將畢業的職場新鮮人,或工作一段日子想轉行的人,甚少會考慮做Sales。我明白的,我都有過咁的想法,做sales要追quota好大壓力、要求人、要睇人面色、好似好低檔無做客同agency咁高貴。我當初都係唔情願下去做sales,但做sales改變左我人生。不如從以下角度去睇sales (長文慎入)

1. 追Quota好大壓力
好多做工種的一樣要用各種方法追數,不同之處係做sales,要主動打電話給客咁解。其實習慣左,客多左,我寧願主動出擊,好過坐係度望天打卦追KPI。我有個信念,如果個海有10張單,好運的sales call 100個客就會找到,唔好運的,可能要call 1000個先找到。但係,只要努力call 1000個,你就會找到。點都好過望天打卦

2. 要求人
我做media agency時,成日被人求,其實好多假面孔。我做media sales時,大家唔使給面我,無乜假面孔。反而對人假唔假,主導權係我呢個sales身上。"人走茶涼"係永恆不變,你被人求得遇左有咁的一日。但做sales call客,就無乜涼茶飲喇

3. 睇人面色
無乜工作唔使睇人面色,做sales係壓縮地給你快d睇晒d難睇面口

4. 高貴唔高貴
呢個係心理關口姐。但我好少睇到sales會餓死,經過以上三點的鍛煉,其實做乜都無有怕。而唔少公司高層都係sales出身。因為去到某個位,公司好自然會找個識找錢,同埋用佢經驗同人脈,訓練同事去找錢

做sales最好的鍛煉係處變不驚,靈活變通,仲有良好的人脈網絡。要明白,到最後,做人緊要過做野。

我唔少朋的公司都請緊sales,間間公司背境都唔錯,入行定轉行,機會黎喇

PS: Agency人轉營做Media Sales,先天性有著數,歷代亦有唔少成功例子,打破到個心魔係另一個天空

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s