小島上的車

 

DSC_0240.JPG

在五日自駕遊中,共駕了三架車!這是朋友一號,在利尻島租車,用作行利尻和禮文兩個日本最北的島嶼。

經歷過上次小豆島的三菱小車,對小島上的汽車都沒有多大期望。這架車子極少,坐四大一小已極迫,車尾箱僅能放兩件細行李。車廂狹窄還可以,架車的油缸和馬力應該好細下,要開快少少,往往要踩得比其他車深,上少少斜路已經要踩盡油門。油門踩少少唔多郁,大力少少踩佢又去得遠。不過,鋼水已比小豆島那架好好多。

小島黎講,呢架車仔都夠用,因為兩個島活像駕駛學院,車唔多,路唔算好灣,紅綠燈都唔多,都駕得幾舒服。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s