現代管理故事

最開心寫同事升職email!
去年開始實施Dual Roles,即係同事可以跨team做第二樣工種。唔係要cut cost,而係深信每個人都有不同潛質,特別係Junior同事,試多幾樣先知道自己喜歡同適合d乜。與其要轉幾份工先知,不如係同一公司試下其他野。當然有辣有唔辣,工作量會增多,但今日升職的兩位同事,都係Dual Roles的受惠者。讓自己同公司都知道佢地的潛能,兩個roles都勞駕到,同事同公司都win win.
近日亦漸漸係某d位疏遠論資排輩,經驗或許會跟隨年齡,但知識、熱誠同態度唔會。做Digital的大忌係由一班超群老餅,去做以年青人為主的市場,為的只係要個客戶見到,有一堆Director level去serve佢。Directors係有經驗,但唔代表佢into那個目標消費群。
某程度上,我唔想同事行番我以前一d唔愉快的舊路。好多管理concept其實係十幾年前,管70後都已經不中用喇

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s